Lekker eten en voeding

Je kent het wel goede voornemens, vaker sporten, gezond eten… maar hoe zit dat eigenlijk met de dieren op de dierenweide. Wat is gezond eten voor een geit? En is datzelfde eten ook gezond voor een pony?

We vroegen het aan onze dierenarts Wigert de Pagter van Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland.

Wat adviseer jij als dierenarts als voedingsadvies voor de dieren?

Je kunt er van uit gaan dat er op een dierenweide of kinderboerderij de dieren goed worden verzorgd en elke dag dan ook voldoende voer krijgen. Als bezoeker is de interactie met de dieren natuurlijk leuk, en al helemaal als je door middel van een beloning het geitje of de pony kan aaien.

Hooi dat is mooi, brood = dood

Vroeger was het gebruikelijk om bij een bezoekje aan de dierenweide een overgebleven stukje brood mee te nemen. Nog steeds zie je dat veel mensen denken dat brood gezond is. Voor de dieren betekent brood vaak dat dit nare gevolgen heeft. Er wordt teveel gevoerd, want jij bent niet de enige die even een wandeling maakt en wat meeneemt. Gevolg is dat uiteindelijk het dier ‘doodziek’ wordt.

Hooi en of wortel is een goed alternatief dat kun je voor een paar euro kopen bij o.a. de supermarkt of dierenwinkel. Het is gezond voor geiten, pony’s en konijnen en ze vinden het hartstikke lekker!

Schoon water

Vers, fris en schoon water is belangrijk voor huisdieren en dieren op de dierenweide. Op de dierenweide is dat vaak goed geregeld door de vrijwilligers die dagelijks de dieren verzorgen.

Gaan dieren wel eens op dieet?

Ja, eigenlijk van nature al. In de winterperiode eten veel dieren minder omdat in de natuurlijke situatie het voeraanbod minder is.  In de zomer en de herfst maken de  herkauwers (geiten, schapen, runderen en herten) extra vetten aan. In principe ieder dier wat te maken heeft met seizoenen gaat op dieet, denk maar aan de vogels die in de herfst allerlei bessen en zaden eten om reserves aan te leggen voor de winterperiode.

Sommige mensen kunnen iets niet eten omdat ze allergisch zijn voor bepaalde voeding zoals noten of lactose. Komen voedingsallergieën ook voor bij dieren?

Soms, een hond die bijvoorbeeld een allergie heeft voor graan, kan last krijgen van zijn huid of oren. Dan krijgt de hond vaak speciaal voer, dat noemen ze ‘hypoallergeen voer’. Ook bij katten komen soms voedselallergieën of voedselintoleranties voor.

Wat er in gaat, moet er ook weer uit. Kun je aan de mest of ontlasting van dieren zien of dat ze goede voeding krijgen?

Laatst nog; een labrador die iets ‘lekkers’ had gevonden op straat, dat vonden zijn darmen niet zo leuk en dus kreeg hij diarree. Dan worden we vaak ook gebeld, door de eigenaar met de vraag wat ze kunnen doen. Mocht jouw (huis)dier zich niet lekker voelen neem gerust contact op met de dierenarts.

Heb je een leuk voedingsweetje voor onze lezers en bezoekers?

Wat veel mensen niet weten, is dat cavia’s geen eigen vitamine c kunnen aan maken dat halen ze dan uit speciale brokken of vers fruit en verse groenten.

Konijnen hebben niet zoveel vers fruit en groeten nodig anders krijgen ze diarree, konijnen eten het beste hooi.

Kippen die gemend graan eten pikken er vaak alleen de lekkerste granen eruit. Wanneer een dier de keus heeft kiest hij vaak het lekkerste voer. Vergelijkbaar met mensen, die eten ook het liefste dat wat ze lekker vinden.

Eten reuze konijnen hetzelfde als gewone konijnen?

Ja, reuze konijnen zijn alleen een stuk groter en hebben daardoor meer voer nodig dan een dwergkonijn.

Wat is jouw lievelingseten, waar ze je ’s nachts voor wakker kunnen maken?

Ik kan echt genieten van een mooi stuk wild zoals; wild zwijn, haas, ree of gans. Dat eet ik natuurlijk niet iedere dag en dat maakt het dan ook zo speciaal. Omdat ik vaak al gezond eet, kan ik echt genieten van een zelfgemaakte quarter pounder, de gedachten alleen al doet me watertanden.