Onze Dierenarts

Dierenartsen praktijk Zwolle Zwartewaterland

Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland is een gemengde dierenartsenpraktijk voor zowel gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren met twee vestigingen; Hasselt en Stadshagen. Het team bestaat uit acht ervaren dierenartsen, tien paraveterinairen en ondersteunende medewerkers. Op de locatie in Stadshagen worden gezelschapsdieren behandeld. Op de locatie in Hasselt worden zowel gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren behandeld.

Wil je meer weten over dierenartsenpraktijkt Zwolle Zwartewaterland ga naar Lees meer …

Wigert de Pagter

Zoals mensen af en toe een bezoekje brengen aan de dokter zo hebben de dieren op de dierenweide ook een eigen dokter, dat is namelijk de dierenarts. Want ook dieren kunnen wel eens last hebben van een pijnlijk pootje en ze hebben ieder jaar een vaccinatie nodig. Wigert de Pagter van dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland is onze dierenarts. Wij waren nieuwsgierig en hebben aan dierenarts Wigert een paar vragen gesteld. Wat doet een dierenarts? Wat maakt het werk van een dierenarts zo leuk?

Maak kennis met onze dierenarts

Liefde voor dieren, groot en klein

Op jonge leeftijd kwam Wigert al regelmatig in aanraking met dieren die wat liefde, zorg en aandacht konden gebruiken. Een gewond vogeltje, egeltje en kat hielp hij samen met zijn zusje er bovenop eenmaal hersteld werden de dieren weer uitgezet in de natuur. Ook verzorgde hij regelmatig de pony van de buren.Op een dag kwam de dierenarts bij de koeien van de buren, er was hulp nodig bij de geboorte van een kalf, toen wist Wigert het zeker, “Ik word dierenarts.”

Een droom wordt werkelijkheid

Al snel maakte hij zijn droom waar. Hij volgde een opleiding bij de landbouwschool in Deventer, en studeerde in 1992 te Utrecht af als dierenarts. Achtentwintig jaar later werkt hij nog steeds met veel liefde en plezier als dierenarts. Zijn expertise is landbouwdieren, dan denk je aan; koeien, schapen, geiten en paarden. En komt dat even goed uit want wij hebben op de dierenweide in Dieze Oost ook geiten en pony’s. “Een van de leukste dingen aan mijn vak is dat ik alles in één ben, ik ben chirurg, anesthesist (die brengt de dieren in slaap), verloskundige (een verloskundige helpt bij de geboorte van dieren) en adviseur. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik ook zo leuk aan het werk. Het mooiste is dat ik het dier kan helpen en het baasje.”

Respect voor het dier en de mens

“Respect voor dier en mensen is belangrijk. Geef je liefde en respect dan ontvang je dat ook terug van een dier. Respect is ook een goede verzorging, voeding en een dierwaardig bestaan.” Een konijn, cavia of koe, het maakt dierenarts Wigert niets uit, alle dieren vindt hij leuk, maar niet alleen de dieren ook de eigenaar van het dier, de mens, is interessant. “De eigenaar vertelt een verhaal van wat hij ziet en ik kijk naar wat het dier mij zegt en onderzoek om er achter te komen wat er nog meer speelt.” “De afwisseling en improviseren is leuk en geeft uitdaging, we werken op locatie en daar moet je het mee doen. De operatiekamer is vaak een stal en als landbouwdierenarts werk ik met zware dieren, een koe weegt al snel 600 tot 700 kg. Kun je je voorstellen als een dier van 700kg even niet mee wil werken, dan wordt het improviseren.” Het improviseren houdt dierenarts Wigert scherp en maakt hem als dierenarts creatief, het delen van deze kennis vindt hij waardevol en leuk om door te geven aan zijn jongere collega’s. “Alle theorie heb je als dierenarts opzak wanneer je van de opleiding komt, maar uiteindelijk leer je het vak door het te doen.” De verloskunde en het geboorte van dieren blijft volgens Wigert toch het allermooist. “Vaak word ik erbij geroepen wanneer de bevallig niet helemaal soepel loopt, wanneer je dan moeder kunt helpen en er een nieuw leven op de wereld wordt gezet, dat blijft bijzonder mooi.”

Dierenweide Dieze Oost en Stichting de Knuffelkonijntjes

Een dierenweide heeft een belangrijke functie in een stad. Op de dierenweide maken kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kennis met verschillende dieren. De dierenweide Dieze Oost heeft zowel een educatieve als recreatieve functie. Wanneer je zelf geen huisdier hebt is het leuk om langs de dierenweide te gaan, ook is het interessant om te weten hoe de dieren leven, wat ze eten en hoe ze worden verzorgd. Zoals dierenarts Wigert aangeeft; “ouders en kinderen zien bijvoorbeeld een geitje dat mank loopt en vinden dat ontzettend zielig, wanneer ik dan uitleg dat het net zoals bij ons is wanneer wij een verstuikte enkel hebben, is het wel oncomfortabel maar niet zo erg. Zo kun je ook hele simpele dingen ter sprake brengen en dingen uitleggen, ook kunnen kinderen leren over het dier en welke zorg en verzorging het nodig heeft, een soort van biologieles maar dan leuker omdat je dicht bij de dieren kunt komen.” “Een ander voorbeeld van verzorging is goede voeding, veel mensen denken dat brood goed is voor dieren, maar dat is niet zo, ik zie vaak genoeg dieren op een dierenweide die ziek worden van brood.” Wil je dan wat lekkers geven dan is een handje met hooi, verkrijgbaar bij de meeste dierenwinkels en zelfs supermarkten een betere optie. Dat vinden ze net zo lekker en de dieren blijven gezond. Maar eigenlijk is het verstandig om de verzorging over te laten aan de verzorgers van de dierenweide.

Een wandeling in de natuur

Voor de ontspanning zoekt dierenarts Wigert regelmatig de natuur op samen met zijn hond maakt hij regelmatig lange wandelingen in de natuur. Ook houdt hij van fietsen, zeilen, tennis, hockey en is hij regelmatig te vinden in zijn tuin.

Welke tip zou je de mensen mee willen geven als het gaat om huisdieren?

Verdiep je goed in de zorg, huisvesting, aandacht en tijd dat een dier nodig heeft nog voordat je het aanschaft.